Pentingkah Mengemaskini iOS?

[OPINION] Pentingkah Mengemaskini iOS?

Mengemaskini iOS ini hakikatnya sudah menjadi satu tajuk yang penting, malah ramai di kalangan pengguna iOS masih keliru adakah mereka sepatutnya mengemaskini iOS.

Isu ini menjadi hangat apabila semalam pihak Apple telah membuka pelayan (server) mereka bagi membolehkan pengguna iPhone downgrade iPhone mereka kepada iOS terdahulu.

Persoalannya, adakah penting kita mengemaskini iOS?

Sebelum pergi lebih jauh. Anda harus memahami fundamental berkenaan dengan kemaskini iOS.

Hakikatnya, mengemaskini iOS atau update iOS sememangnya menjadi kelaziman bagi peranti iOS.

Suka atau tidak, anda terpaksa menerima kemaskini iOS tertakluk kepada diri anda sama ada untuk menerimanya atau sebaliknya.

Mengemaskini iOS adalah untuk memastikan iOS anda sentiasa selamat, mempunyai fungsi/ciri baharu serta memastikan kestabilan pada iOS anda.

Selain itu, dengan mengemaskini iOS hardware atau perkakasan pada iPhone sentiasa berjalan dengan baik.

Kerana itulah, selepas anda mengemaskini iOS terdapat perubahan pada iPhone anda sama ada anda sedar atau tidak.

Mengemaskini iOS hakikatnya adalah penting bagi semua model iPhone kecuali iPhone anda adalah dari refurbish set atau anda pernah menukar komponen tiruan di kedai telefon.

Akibat dari penggunaan komponen tiruan, ia akan mengakibatkan iPhone anda tidak dapat berfungsi dengan baik hingga ia boleh merosakkan komponen iPhone itu sendiri.

Antara simptom yang sering terjadi adalah Touch ID tidak berfungsi serta skrin iPhone tidak dapat disentuh (ghost touch).

Secara peribadi, sekiranya anda dikalangan pengguna yang saya nyatakan tadi amatlah digalakkan untuk tidak mengemaskini iOS anda.

Namun, sekiranya anda tidak mengemaskini iOS atau downgrade ke versi terdahulu. Risikonya amatlah tinggi.

Contoh paling mudah, jika anda sempat downgrade iPhone 5 ke versi iOS 6. Sekiranya iPhone anda dicuri, anda tidak dapat mengaktifkan fungsi activation lock memandangkan fungsi ini hanya hadir pada iOS 7 dan ke atas.

Begitu juga dengan kemaskini aplikasi. Memandangkan Apple ke arah aplikasi berteraskan 64bit. Kebanyakan aplikasi 32bit tidak dapat digunakan dan anda harus mengemaskini ke iOS terkini.

Antara berita terhangat untuk aplikasi permainan, adalah anda hanya boleh memasang aplikasi Pokemon Go pada versi iOS 11 sahaja memandangkan pihak Pokemon Go hanya menyokong iOS 11 sahaja pada kemaskini akan datang.

Saya akui bahawa bagi pengguna iPhone model iPhone 5S dan iPhone 6 akan mengalami sedikit masalah setelah mengemaskini iOS 11.

Namum, kita terpaksa melaluinya demi memastikan iPhone kita sentiasa selamat.

Namun, tidak bermakna kita tidak mengemaskini iOS iPhone kita tidak selamat. Cuma, ia hanyalah sekadar berjaga-jaga.

Ironinya, sama ada anda kemaskini atau tidak bergantung kepada kondisi iPhone anda. Jika iPhone tidak pernah menukar komponen tiruan, amatlah digalakkan untuk dikemaskini.

Namun, bagi pengguna yang pernah menukar komponen amatlah digalakkan untuk kekal pada versi sedia ada.

Mengemaskini iOS hakikatnya mempunyai pro dan kon. Namun, semua terpulang pada diri anda untuk menerimanya.

Di kesempatan ini juga saya ingin mengucapkan terima kasih di atas sokongan dan maklum balas anda berhubung penulisan saya bagi tahun 2017.

Untuk 2018, saya berharap dapat mengekalkan momentum yang sama seperti tahun-tahun sebelumnya.

Tanpa sokongan dan maklum balas yang positif dan negatif dari anda sudah tentu saya tidak mampu kekal hingga sekarang.

Bukan senang nak menyampaikan sesuatu yang penting dalam bentuk penulisan. Diharap anda selesa membaca tulisan saya ini.

SEKADAR PANDANGAN

Credit: xaviernaxa

Penulis |Pengkritik Apple |Pencinta Inovasi |Penentang Dakyah Songsang Apple

iPhone high temperature

“Bang, nak tanya nie apa punca? Kalo tengok youtube lama sikit mesti kuar nie. Dah tak bole guna lasak macam dulu. Sebelum nie pernah jatuh tukar screen pecah. Ada effect jugak ke?”


“Tiada effect. Hal ni berkenaan masalah lain, iaitu disebabkan oleh masalah dari bateri ataupon motherboard overheat.”

Kami Pakar dalam Membaiki #IPHONE Dan #IPAD , Kami Juga Membaiki Smartphone Model Android Seperti #SAMSUNG #ASUS#SONY #OPPO #LENOVO #XIAOMI

Landmark:
1) Sebelum Masjid Temoyong (dari Kedawang)
2) Bertentangan jalan Nasi Gulai Ayam Kunyit
3) Sebelah Izz Coin Laundry

Iphone Repair Langkawi
79B, Kampung Lubuk Buaya,
Mukim Kedawang
07000 Langkawi
0194141223

Klik link untuk contact kami,
https://jom.chat/card/phonerepairlangkawi

#repairiphone #repairphone #repairiphonemurah #repairphonemurah#repairiphonelangkawi #repairphonelangkawi #repairiphonekuah#repairphonekuah #repairiphonecenang #repairphonecenang
#iphonefix #iphonerepair #phonerepairnearme #phonerepairkuah#phonerepairlangkawi #phonerepaircenang #iphonerepairnearme#iphonerepairlangkawi #iphonerepaircenang #iphonerepairkuah

iPhone 7plus screen cracks

“Bos my iphone 7plus semalam ada jatuh, screen pecah retak seribu lah. Ada bahagian tak boleh touch tu. Berapa lama untuk repair ya? I tengok you ada buat promo tu terus i datang sini.”


“Hanya 20-30 minit saja masa diperlukan untuk tukar screen baru. Touch dan display akan kembali normal macam iphone baru. Pasti orang lain tak akan tahu pon, iphone korang pernah jatuh.”

Kami Pakar dalam Membaiki #IPHONE Dan #IPAD , Kami Juga Membaiki Smartphone Model Android Seperti #SAMSUNG #ASUS#SONY #OPPO #LENOVO #XIAOMI

Landmark:
1) Sebelum Masjid Temoyong (dari Kedawang)
2) Bertentangan jalan Nasi Gulai Ayam Kunyit
3) Sebelah Izz Coin Laundry

Iphone Repair Langkawi
79B, Kampung Lubuk Buaya,
Mukim Kedawang
07000 Langkawi
0194141223

Klik link untuk contact kami,
https://jom.chat/card/phonerepairlangkawi

#repairiphone #repairphone #repairiphonemurah #repairphonemurah#repairiphonelangkawi #repairphonelangkawi #repairiphonekuah#repairphonekuah #repairiphonecenang #repairphonecenang #iphonefix #iphonerepair #phonerepairnearme #phonerepairkuah#phonerepairlangkawi #phonerepaircenang #iphonerepairnearme#iphonerepairlangkawi #iphonerepaircenang #iphonerepairkuah

iPhone stuck on apple logo

“My iphone stuck logo lah bro. Semalam balik kerja i charge dulu, then terus tido. Bangun pagi tadi, nak on phone dah jadi macam nie. Tak bole nak masuk menu, iphone keep on restart sendiri on off ???


“Tido masa cas kan? Guna kabel atau plug ori tak? Jika bukan ori, kemungkinan overcas tu tinggi. Masalah yang bole suspek ialah bateri ataupon charging ic (motherboard). Jadi, kita try cek bateri dahulu.”

Kami Pakar dalam Membaiki #IPHONE Dan #IPAD , Kami Juga Membaiki Smartphone Model Android Seperti #SAMSUNG #ASUS#SONY #OPPO #LENOVO #XIAOMI

Landmark:
1) Sebelum Masjid Temoyong (dari Kedawang)
2) Bertentangan jalan Nasi Gulai Ayam Kunyit
3) Sebelah Izz Coin Laundry

Iphone Repair Langkawi
79B, Kampung Lubuk Buaya,
Mukim Kedawang
07000 Langkawi
0194141223

Klik link untuk contact kami,
https://jom.chat/card/phonerepairlangkawi

#repairiphone #repairphone #repairiphonemurah #repairphonemurah#repairiphonelangkawi #repairphonelangkawi #repairiphonekuah#repairphonekuah #repairiphonecenang #repairphonecenang #iphonefix #iphonerepair #phonerepairnearme #phonerepairkuah#phonerepairlangkawi #phonerepaircenang #iphonerepairnearme#iphonerepairlangkawi #iphonerepaircenang #iphonerepairkuah

iPhone not charging?

“Stress saya, nak cas pon kejap masuk kejap tak. Kadang-kadang kena pegang cable tu tekan cikit kat bawah, baru masuk charge.  Tapi 2,3 hari nie dah makin teruk, saya dah try tukar kabel baru pon sama. Bro tolong cekkan ya.”


“Ni common problem untuk any smartphone iaitu kerosakan port cas kat bawah phone tu. Bukan iphone je, android pon banyak problem ni. Punca utama ialah terlalu kasar sentak kabel mase cabut dari port cas. Lama-lama, port cas akan longgar dan rosak.”

Kami Pakar dalam Membaiki #IPHONE Dan #IPAD , Kami Juga Membaiki Smartphone Model Android Seperti #SAMSUNG #ASUS#SONY #OPPO #LENOVO #XIAOMI

Landmark:
1) Sebelum Masjid Temoyong (dari Kedawang)
2) Bertentangan jalan Nasi Gulai Ayam Kunyit
3) Sebelah Izz Coin Laundry

Iphone Repair Langkawi
79B, Kampung Lubuk Buaya,
Mukim Kedawang
07000 Langkawi
0194141223

Klik link untuk contact kami,
https://jom.chat/card/phonerepairlangkawi

#repairiphone #repairphone #repairiphonemurah #repairphonemurah#repairiphonelangkawi #repairphonelangkawi #repairiphonekuah#repairphonekuah #repairiphonecenang #repairphonecenang #iphonefix #iphonerepair #phonerepairnearme #phonerepairkuah#phonerepairlangkawi #phonerepaircenang #iphonerepairnearme#iphonerepairlangkawi #iphonerepaircenang #iphonerepairkuah

iPhone 6s water damage

“Akak baru balik bercuti nie, iphone masuk air laut dik. Cuba korang cek tengok. Rugi la gambar akak dalam tu.”


“Water damage nie masalah besar sekali dan boleh jadi paling lambat repair. Sebab? Kita tak tahu, air merebak ke bahagian mana, jadi perlu cek seluruh part. Dan masalah akan lebih parah jika ada shorting, iaitu disebabkan cubaan owner yang nak hidupkan phone jugak, tapi dalam keadaan masih penuh air. Untuk kes macam nie, kami perlukan 2-3hari untuk cek part mana yang rosak & kita akan quote harga repair.”

Kami Pakar dalam Membaiki #IPHONE Dan #IPAD , Kami Juga Membaiki Smartphone Model Android Seperti #SAMSUNG #ASUS#SONY #OPPO #LENOVO #XIAOMI

Landmark:
1) Sebelum Masjid Temoyong (dari Kedawang)
2) Bertentangan jalan Nasi Gulai Ayam Kunyit
3) Sebelah Izz Coin Laundry

Iphone Repair Langkawi
79B, Kampung Lubuk Buaya,
Mukim Kedawang
07000 Langkawi
0194141223

Klik link untuk contact kami,
https://jom.chat/card/phonerepairlangkawi

#repairiphone #repairphone #repairiphonemurah #repairphonemurah#repairiphonelangkawi #repairphonelangkawi #repairiphonekuah#repairphonekuah #repairiphonecenang #repairphonecenang
#iphonefix #iphonerepair #phonerepairnearme #phonerepairkuah#phonerepairlangkawi #phonerepaircenang #iphonerepairnearme#iphonerepairlangkawi #iphonerepaircenang #iphonerepairkuah

iPhone 6 plus touch disease

“Bang, nak tanya nape phone nie kdg2 dia jadi macam heng touch apa semua tak boleh. Bagi sleep phone kejap, buka balik baru boleh touch. Kdg2 tu, sehari suntuk xboleh touch langsung. Yang stressnya, saya dah tukar screen sebelum nie tapi sekarang nie jadi balik ?


“Ni masalah grey bar orang panggil. Common motherboard problem bagi iphone 6 dan 6 plus. Touch ic problem, kami bole siapkan sepantas 1-2hari sahaja. Kedai yang belum biasa bole jadi minta 1-2minggu untuk repair.”

Kami Pakar dalam Membaiki #IPHONE Dan #IPAD , Kami Juga Membaiki Smartphone Model Android Seperti #SAMSUNG #ASUS#SONY #OPPO #LENOVO #XIAOMI

Landmark:
1) Sebelum Masjid Temoyong (dari Kedawang)
2) Bertentangan jalan Nasi Gulai Ayam Kunyit
3) Sebelah Izz Coin Laundry

Iphone Repair Langkawi
79B, Kampung Lubuk Buaya,
Mukim Kedawang
07000 Langkawi
0194141223

Klik link untuk contact kami,
https://jom.chat/card/phonerepairlangkawi

#repairiphone #repairphone #repairiphonemurah #repairphonemurah#repairiphonelangkawi #repairphonelangkawi #repairiphonekuah#repairphonekuah #repairiphonecenang #repairphonecenang #iphonefix #iphonerepair #phonerepairnearme #phonerepairkuah#phonerepairlangkawi #phonerepaircenang #iphonerepairnearme#iphonerepairlangkawi #iphonerepaircenang #iphonerepairkuah